13 úžasných básní o slunci, kterými rozzáříte svým blízkým jejich den! Inspirujte se 

Hledáte básničky o sluníčku, kterými byste potěšili své blízké? 

Chcete někomu rýmovačkou udělat radost jen tak, nebo chcete vzbudit u druhého nějaké konkrétní emoce? 

Inspirujte se těmi nejzajímavějšími verši plných slunečních paprsků! 

Luční tráva ozářená zapadajícím sluncem.
zdroj: unsplash.com

Rýmovačky o sluníčku pro děti

Děti, snad více než dospělí, milují rýmovačky. 

Ať už vaše dítko potřebuje básničku do nějaké recitační soutěže, nebo si chce zaveršovat jen tak, z následujících textů si jistě vyberete. 

Jaro k nám letí, jaro k nám letí, to je radost, milé děti, budeme si venku hrát, květy do kytice trhat. Vyletěla z úlu včelka, poštípala na nos Janka. Nestihl říct ani au, byl rád, že sluníčko už svítí zas.
Sluníčko nám krásně svítí, všude je slyšet výskot dětí. Za chvíli přijdou obláčky, zaklepou nám na deštníky. Potom duha objeví se, každý člověk potěší se. Jaro už hraje barvami, všichni se radují, že je zima za námi!
Zářijová nálada… i listí už opadá! Slunce v takovém čase právě začíná být dost škrábavé. Děti ráno probouzí, o úsměvy nouze není. Bez jediné barvičky maluje chodníčky žáčkům do školičky.
Sluníčko se probudilo, protáhlo si kosti, přes mrak hlavičku vystrčilo, zasmálo se z radosti. Rozhlíží se slunce zlaté, co se děje, co se děje? Všude radost z práce mají a na sluníčko se lidé jen smějí.
Sluníčko zlaté, sluníčko zlaté, krásné jsi, krásné! Za hory, za lesy vidět je, jaké jsi krásné. Sviť nám tak stále jako dnes, ozař nám tak celý svět!

Chcete udělat radost nějakému dítku básničkou i s obrázky? Pusťte mu následující krásné video s básničkami o sluníčku!

Podívejte se na další roztomilé básničky pro děti!

Básničky o sluníčku a lidech

Sluníčko provází lidstvo od samotných počátků. Co jiného by tedy verše o sluníčku měly ještě obsahovat než lidi? 

Vyberte si básničku, která bude rezonovat právě s vašimi pocity a bude obsahovat to, co hledáte!

Rychle problesklo jsi létem jako raketová střela nad městem, která zanechává prázdno ve vylidněné zemi. Nechoď ještě, zůstaň… Prosíme o tvůj blahodárný jas, co vléváš celé léto do nás. Možná se dáš přemluvit u prostřeného stolu, při družném rozhovoru.
Hřeje paprsky moje dlaně, oči slastně přivírám. Vytahuje pihy, slané slzy z očí utírám. Když se slunce opře v zraky, když mi teplo nabídne. Na rozloučení mi jen mávni. Bylo ti fajn? Ano? Ne? Jen slunce nás provázelo po zákoutích mechových. Stačilo ti? Mně jen málo, žít bez polibků, žít bez nich. Nechť tě teda paprsky vedou, za nosem i s pihami. Bys zjistil, co za neduh, z tvého objetí mě vymámil.
Volám tě, slunce zářivé a jasné, přijď s darem prostých radostí, nechť dobrá naděje ledy mezi lidmi teplem a láskou přemostí. Volám tě, oblouku průzračného nebe, bělavý deštíku oblohy, nechť na nás prší jen příjemné deště a čistá rosa, nechť padá na hlohy. Volám tě, duho, od rovníku k pólu, na úsměv přeměň v očích mráz. Jen ptačí zpěv a samé dobré zprávy, nechť ze snu probouzí nás.
Slunečný kotouč jasně zářil, dokud ho měsíc nezakryl. Obloha dnes předvádí velké umění, vždyť je přece slunce zatmění. Lidé mají o pozorování zájem, vždy mají z toho zvláštní pocit, dojem. Sluneční brýle dej bokem, nikdy se na zatmění ani do slunce nedívej nekrytým okem. Tento jedinečný úkaz se jen jednou za pár let stane, že slunce zatmění nastane. Nechť jsi teda plný zážitků, protože nikdy nevíš, jestli budeš mít tu možnost sledovat ho znovu za několik roků.

Chcete ještě více básniček o lásce? Prohlédněte si naše další tipy!

Básně o jarním slunci

Po dlouhé zimě, plné krátkých dní, následuje jaro, se kterým přichází také první teplé sluneční paprsky. 

Oslavte příchod jara právě některou z rýmovaček o jarním sluníčku!

Příroda se probudí jarní slunce paprskem pohladí, příjemně nás hřeje lehounký jarní vánek už věje. Pro oči radost, na louce rozkvetlá barevnost. Znova zavítal mezi nás ten krásný jarní čas. Je to známá paní jara, naše dáma, rok, co rok tu tak chodí a nový život dává.
Ťuky ťuky na okénko, běhá po skle zlaté pírko. Ptáčci si přetřou oči, div, že jim srdce nevyskočí. Neskutečné, je to tak, klepe v nich zlatý pták. Když se lépe podívali, zářivý paprsek slunce uviděli. To jarní sluníčko ťuká na okno, že od této neděle vše vypučí nanovo.
Po zimě opět přebírá vedení, my opět zažijeme jarní probuzení. Pocítíme jarního vánku povívání, teplými paprsky slunce pohlazení a uslyšíme ptáků švitoření. Vidět první květy sněženek, během našich, jarní přírodou, potulek. Skutečně, mladé jaro všechno probudilo k životu, když zahrálo na tu svou jarní notu.
Mizí snížek bílý i ty ledy tvrdé, vždyť jim slunce velí, co po obloze stoupá si tak hrdě. Prodlužují se ty dny a sluníčko slabé jen tak pomaličku, tou modrou oblohou, nahoru se už škrábe. Rozezpívá se ptáče, a odněkud z dáli cestičkou si kráčí a k nám přináší jarní mládí. V tom jeho úsměvu teplota už září a větřík ve zpěvu odhání z očí mu ty zlé mrazy.

Přečtěte si další nádherné rýmovačky nejen o sluníčku! Prohlédněte si básničky o jaru!

Básničky o sluníčku můžete někomu připsat do gratulace k svátku, k narozeninám, nebo můžete udělat svým blízkým radost jen tak. 

Pokud se vaše dítko chystá na nějakou recitační soutěž, nebo má prostě jen rádo rýmovačky, také si v tomto článku přijde na své. 

Nechte se inspirovat těmi nejúžasnějšími verši plnými slunce.

Autor článku
Markéta Bieleszová

Sdílená radost je dvojnásobná radost. Ať už se jedná o narozeniny, svátek, svatbu nebo jiné výročí, je nádherné sdílet tyto chvilky s ostatními. To je možné prostřednictvím upřímných slov. V mých článcích se snažím čtenáři nabídnout takové texty, které se dotknou lidského srdce a vykouzlí úsměv na tváři.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X